Amintirea meselor gustoase din copilarie este ceea ce l-a determinat pe Marcel Iacob, presedintele companiei cu acelasi nume, sa porneasca o afacere de prelucrare si de mercializare a carnii. Firma, înfiin¡ata în anul 1991 din capital integral românesc, a beneficiat de întreg suportul familiei înca de la debut.
„Aceasta afacere s-a dezvoltat datorita familiei, pentru ca am avut cui sa daruiesc ceea ce am rea lizat, iar acest lucru m-a motivat. Am dedicat toata munca mea familiei si sunt foarte multumit de implicarea membrilor din familie in activitatea
zilnica a firmei. Fiica mea, Mirela, se ocupa de aspectul si promovarea produselor, in timp ce baiatul, Edward, este responsabil de vanzarea propriu-zisa si de relatia cu clientii. Am ajuns sa privesc cu mandrie tot ceea ce se petrece in fabrica.”, povesteste producatorul iesean.
Magazin modern, cu design inedit
La un sfert de secol de la fondarea companiei, Marcel Iacob a gandit un concept unicat in Romania, pe care l-a aplicat in cadrul magazinului de la intrarea in fabrica din Rachiteni.
„Am vrut sa expunem activitatea din interiorul fabricii, pentru ca oamenii si-au dorit sa vada macar o farama din ceea ce intampla in spatele zidurilor intreprinderii. Asa am construit acest magazin minunat, ca o continuare a liniei de productie din fabrica. Practic, este un concept creat pentru a bucura inima si ochiul trecatorului si, daca va intra in magazin, sa simta putin din simfonia gusturilor pe care noi incercam sa le cream aici. Pianul din interiorul magazinului este simbolul acestei simfonii, este mai mult o emblema decat un instrument muzical. Ne-am propus sa realizam o imbinare intre frumos, util si placut. Ne aflam la rascruce de drumuri, de aceea magazinul are aspect de gara, de sala de asteptare, se identifica cu o biserica, dar si cu o hala de carne, asa cum erau vechile modele de hale. Din punctul meu de vedere, chiar daca nu are dimensiuni impresionante, conceptul impresioneaza prin indrazneala lui”, a afirmat Marcel Iacob.
Investitie de ordinul sutelor de mii de euro
In ceea ce priveste valoarea proiectului, producatorul iesean estimeaza o investitie de aproximativ 400.000 de euro, dar precizeaza ca nu a facut deocamdata un calcul exact al cheltuielilor, mai ales ca s-a pus accent pe fiecare detaliu, precum picturi murale, vitralii, piatra naturala, elemente care s-au imbinat perfect cu arhitectura cladirii.
„Ne-am gandit ca oricine paseste in magazin, indiferent daca are timp sau nu, sa poata gusta pe loc produsele de pe raft. Totodata, clientul poate cere sa i se pregateasca o friptura din carnea pe care o alege singur din galantar. Este si magazin de prezentare, si bucatarie, unde vom prepara diferite produse maturate, din carne de vita, alaturi de legumele din solariile noastre, dar si painea proaspat scoasa din cuptor. Eu cred ca magazinul este destul de sugestiv si ca putem oferi o emotie fiecarui client care ne trece pragul, mai ales daca in acelasi timp are loc si un concert de pian, unde tinerele talente din loca litate pot veni sa exerseze. Asa s-a intamplat in urma cu cateva saptamani, cand trei frati din comuna, care studiaza pianul, au cantat si au incantat persoanele care intrau in magazin. Suntem in permanenta legatura cu furnizorii care vin sa ne prezinte produsele lor, dar si cu clientii care doresc sa ne cunoasca, iar magazinul este o frumoasa carte de vizita. Este foarte interesant ca omul, atunci cand degusta un prosciutto cotto facut in noua noastra linie de sunci, sa aiba imaginea intregului, sa deguste si alte produse, iar de la masa la care sta, sa simta si forfota bucatariei, sa vada si coloristica gamei «Gospodina», din camara bunicii, sa simta si mirosul de paine calda, intr-un spatiu foarte larg, dar foarte intim in acelasi timp. De asemenea, clientul poat e savura o socata, pe terasa noastra exterioara, bu curandu-se de verdeata locului, dar si de parcelele cu legume ale gospodarilor de alaturi. in acest mag a- zin, se regasesc toate valorile gastronomice ale lo cului”, a completat presedintele companiei Marcel.
Reteta succesului, diversificarea portofoliului de produse
„Avand o retea de 20 de magazine pentru moment, incercam sa aducem consumatorului nostru fidel, in fiecare zi, o alta nuanta a gustului. Facem o paine cu un continut de cartofi in proportie de 50%, pe care o vindem in magazinele proprii. Acum, vom mai angaja personal pentru a stabili inca un schimb, pentru ca o singura tura nu mai face fata. Producem cornulete fragede cu bors, umplute cu rahat, cozonaci pentru diferite momente festive din casa unui om, dar punem la dispozitie si socata, dulceata, ardei copt la borcan, muraturi. incercam sa le oferim clientilor toate produsele pentru o masa completa, nu doar jumatati de masura“, afirma producatorul iesean. Acesta si-a propus sa fructifice si sa promoveze, de fiecare data cand participa la targuri de profil, munca agricultorilor din localitate, cum ar fi varza sau usturoiul de Rachiteni. „Vin clienti din strainatate, vara aceasta ne-au vi zitat si canadieni, finlandezi, persoane din Dublin care si-au dorit sa afle unde si cum se realizeaza produsele pe care le consuma in tara lor. Concentrarea pe calitate, pe diversitate, si nu neaparat pe cantitate, face diferenta dintre ceea ce producem noi si alte firme. Asta mi se pare important: ca omul care iti cumpara produsul dintr-un magazin din Londra sa vina sa afle unde se fabrica respectivul preparat, si probabil ca va pleca cu o idee sau o imagine care valoreaza cat o mie de cuvinte”, marturiseste Marcel Iacob.
Marcel isi extinde capacitatea de productie
Pana la sfarsitul acestui an, producatorul va fina liza investitia in noua fabrica de crud-uscate, care detine 22 de camere de maturare, cu o capacitate intre 4 si 20 de tone fiecare.
„Odata cu investitia in aceasta fabrica de crud-uscate, vrem sa punem timpul sa lucreze pentru noi, sa nu fim nevoiti sa ne grabim sa vindem un produs, sa devina mai nobil, mai bun, adica sa putem creste perioada de maturare a piciorului de porc pana la 36 de luni, proces efectuat in instalatii italienesti, care au confirmat de-a lungul timpului ca pot fabrica un produs asa cum numai in Italia se poate gasi”, mai spune fondatorul companiei iesene.