Meniu
Babicul este un produs bulgăresc, specific zonei Buzăului. Reţeta autentică îşi are originea de sute de ani in sudul Dunării, în comunităţile de grădinari bulgari, iar gustul lui matur l-a cucerit chiar si pe împăratul Napoleon Bonaparte.
Ingredientele lui particulare sunt carnea de porc, la care se adaugă şi carne de vită, tocmai pentru a scurta timpul de uscare, boia de ardei kapia, sare şi maţ de vită. Carnea pentru babic se toacă mare, cu satârul, iar după ce se adaugă toate ingredientele, se frământă, se umple şi se aplatizează apoi cu o sticlă pentru eliminarea eventualelor goluri de aer, de acolo venind şi forma lui inedită. Este un produs de primăvară, căruia ceapa verde i-a fost dintotdeauna o bună companie.
CIORBĂ DE BABIC
Un preparat inedit, dar surprinzator de bun!
Ingrediente:
Preparare:
Ceapa, ţelina,păstârnacul, ardeiul kapia, şi morcovul se taie mărunt. Cartofii se taie în cubuleţe mai mărişoare, leuşteanul se toacă şi el mărunt. Babicul îl tăiem după preferinţe: fie cuburi, fie in felii subţiri.
Se căleşte ceapa tăiată într-o lingură de ulei şi, când devine translucidă, se adaugă morcovul. Dupa un minut, se adaugă şi celelalte legume, peste care adăugăm un litru de apă fierbinte
Separat, borșul se dă în clocot şi il adăugăm peste legume imediat ce cartofii s-au fiert. Tot acum se adaugă în borş şi babicul tăiat în cuburi sau felii.
Cele două ouă se bat bine, iar peste acestea se adaugă 1-2 polonice de zeamă fierbinte din borş, apoi se adaugă peste ciorbă şi se amestecă uşor.
Se ia vasul de pe foc şi se presară leușteanul tocat mărunt.
Să aveţi poftă!