Carnati de casa afumati

Categorie:
Categorie:

Bunica zicea: ce-i făcut în casă e sfânt. Cârnaţii de casă afumaţi au pe lângă savoarea pe care numai tradiţia o poate conferi și aroma discretă a fumului, aromă care îmbie și gustul și ochiul.

Recomandari

Taci și Înghite

”Celebră și magnifică coptură transilvană” – cum o descrie regretatul Radu Anton Roman

Ingrediente

  • 4 Cârnați de casă afumați MARCEL
  • 200 g mălai
  • 1 litru de lapte
  • 200 g smântână
  • 200 g cașcaval dat pe răzătoare
  • 200 g brânză telemea dată pe răzătoare/ brânză de burduf
  • 4 ouă
  • sare

Se pune la fiert laptele într-un ceaun. Adăugăm puţină sare. Când laptele a fiert şi aproape dă să se umfle, adăugăm mălaiul în ploaie, amestecând constant. Dăm focul la mic şi acoperim cu un capac. Amestecăm din când în când. Timpul de fierbere este aproximativ 20 de minute. După ce mămăliguţa a fiert, oprim focul şi încorporăm smântâna în mămăliguţă. Va rezulta o mămăliguţă moale.

Cârnaţii de casă afumaţi MARCEL se taie în felii subţiri şi se prăjesc într-o cratiţă fără ulei timp de 2 minute, până când aceştia devin rumeni şi suculenţi.

Asamblarea preparatului ciobănesc este simplă. Ungem cu unt un vas încăpător, care poate fi folosit şi în cuptor (de ceramica, de yenna etc) şi, la baza lui, întindem 1/3 din cantitatea de mămăliguţă. Deasupra acesteia, asezăm un strat cu felii de Cârnaţi de casă afumaţi Marcel preparaţi, ulterior punând câte jumătate din cantitatea de brânzeturi. Repetăm operaţiunea: încă un strat de mămăligă, un strat de Cârnaţi de casă afumaţi Marcel şi restul de brânzeturi. Ultimul strat este de mămăligă.

În stratul superior de mămăligă, facem 4 adâncituri cu ajutorul dosului unei linguri. În fiecare din acestea, spargem câte un ou. Mai putem pune câteva felii de Cârnaţi de casă afumaţi Marcel printre aceste ouă, apoi dăm vasul la cuptorul preîncălzit pentru 30 de minute la 190 °C.

Se serveşte imediat. Gustul teribil de carne dulce, îmbrăcată în fum, acompaniată de firele topite de brânză şi oul moale te împiedică să mai scoţi o vorbă. E aproape o blasfemie să laşi să se răcească o astfel de mâncare!

Taci și înghite!