Conserva „fasole cu carnati”

Nu ştim cine este de vină pentru savoarea acestui preparat tradiţional. Că or fi cârnaţii crocanţi la exterior şi suculenţi în interior, că or fi boabele de fasole uscată, că-s legumele şi condimentele din grădina noastră… nu i-am dat de capăt. Cert este că oricum fasolea a fost ridicată la rang de mâncare naţională, iar cârnaţii crocanţi puşi alături alcătuiesc un fel principal, care ne pică tare bine în sezonul rece.

Cine nu îşi aminteşte de colindul de Crăciun al copilăriei noastre „Bună dimineaţa la Moş Ajun!“, pe care îl completam instinctual cu refrenul:

„Ne daţi ori nu ne daţi/ Fasole cu cârnaţi?/ Ne daţi, ne daaaaţi?“

S-ar zice că pofta pentru felul acesta de mâncare se moşteneşte automat în ADN-ul oricărui român.

Recomandari

Conserva de fasole şi cârnaţi cântăreşte în jur de 2 kg, asigurând o masă completă pentru 4 persoane.

După ce aceasta s-a deschis cu ajutorul unui desfăcător de conserve, conţinutul ei se răstoarnă într-o cratiţă şi se încălzeşte, până atinge temperatura dorită.

Şe serveşte alături de mămăliguţă, varză murată tocată sau pepene murat.