Jumari din slaninuta taraneasca/JumaChips

Cei care au ocazia să țină porcul de coadă la Ignat știu că după tranșarea porcului prima treabă de făcut este să pui căldarea pe foc și să topești untura. Din slăninuţă fragedă, potrivit de groasă şi niţeluş mai împănată, se face o jumară numai bună. Iarna, niște jumări cu ouă încăierate, alături de o strachină cu murături de putină, nu sunt de neglijat în ciuda oricărei teorii nutriționiste.

Recomandari

Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi mâncat pogăcele cu jumări, dar cei care au facut-o ştiu deja că, o dată pe an, când se scoate primul vin la degustat, merge tare bine alături o porţie fragedă şi aromată de pogăcele. Un film bun şi o companie plăcută sunt ingredientele perfecte pentru a savura acest delicios festin de iarnă.

 

Pogacele cu Jumări MARCEL

 

Ingrediente:

  • 500 de grame de făină
  • Un plic de drojdie uscată
  • 1 ou
  • 2 linguri de untură de porc
  • 200 ml de lapte călduţ
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 1 linguriţă de sare
  • 200 de grame de jumări din slăninuţă ţărănească  MARCEL
  • sare şi piper după gust
  • 1 ou bătut pentru uns pogăcelele deasupra
  • puţin chimen

 

Preparare:

 

  1. Într-un castron se pune drojdia uscată, laptele călduţ şi linguriţa de zahăr. Se amestecă şi se lasă 5 minute deoparte, ca să se activeze drojdia.
  2. Într-un bol încăpător, se pune făina şi sarea şi se face o adâncitură la mijloc. Acolo turnăm drojdia dospită, oul bătut şi începem să amestecăm uşor uşor cu o lingură, apoi frământăm totul cu mâna. Când aluatul a prins consistenţă, adăugăm untura la temperatura camerei şi frământăm energic până obţinem un aluat neted.
  3. Se acoperă aluatul şi se lasă la dospit la temperatura camerei până îşî dublează volumul.
  4. Pe o masă gresată cu foarte puţin ulei, se pune aluatul şi se întinde cu un sucitor într-o foaie de 1 cm grosime.
  5. Jumările din slăninuţă ţărănească MARCEL se toacă la maşina de tocat carne sau se dau la robot. Se asezonează cu sare şi piper după gust.
  6. Aluatul se unge cu pasta de jumări şi se împătureşte ca un cearceaf, astfel încât să nu existe zone prin care să curgă pasta de jumări. Îl împaturim de 3 ori, până obţinem un dreptunghi mic, pe care îl băgăm într.o pungă şi îl lăsăm pentru 30 de minute la frigider.
  7. îl scoatem de la frigider, il mai intindem o dată cu sucitorul, iar îl împachetăm precum un cearceaf, aşa cum am făcut prima oară, îl înfoliem şi il mai punem pentru încă o oră în frigider.
  8. Scoatem aluatul de la frigider, îl întindem cu sucitorul într-o foaie de maxim 1 cm pe un blat înfăinat.
  9. Cu ajutorul unui păhărel sau o formă rotundă se decupează pogăcelele.
  10. Se aşează pogăcelele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt şi se mai lasă la dospit la temperatura camerei cam vreo 30 de minute. Aşteptarea va merita!
  11. Încalzim cuptorul la foc mediu (180-190°C).
  12. Ungem pogăcelele doar pe partea superioară cu un ou bine bătut şi presărăm deasupra chimen (sau susan).
  13. Se pun în cuptor la mijloc la 190°C până se rumenesc frumos (15-20 minute).

Te lingi pe degete cât sunt de bune!